W środę 20 listopada 2024 r. w naszej szkole odbył się powiatowy Konkurs Kulinarny: „Tradycja na talerzu” dedykowany dla uczniów klas VI-VIII szkół podstawowych. Łącznie wpłynęło do nas 43 zgłoszenia z różnych szkół, z czego do finału zakwalifikowało się 16 drużyn 2 osobowych.
Eliminacje finałowe odbywały się w 4 turach, każda trwała 1,5 godziny. Na podium znaleźli się:
Pola Warchoł i Emilia Mączka (SP WELDON, op. Żaneta Pluta) – Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
Jagoda Goc i Maja Bernal (SP Pustynia, op. Lilianna Kucia) – Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
Antoni Pyrchla i Patryk Chajec (SP Strzegocice, op. Anna Krawiec) – Pierogi z serem
Zostały przyznane również nagrody wyróżnień od jury: Juror Antoni Kamiński: Ksawery Pędzik i Wiktor Stankiewicz (SP nr 10, op. Anna Giec) – Kotlet z piersi kurczaka. Klasyka na niedzielny obiad Juror Piotr Bassara: Aleksandra Surman i Laura Jedlińska (SP Pustków-Osiedle, op. Dorota Stańczyk) – Proziaki w pięciu odsłonach Juror Jadwiga Łukaszewska: Sandra Jarząb i Paulina Urbańska (SP nr 12, op. Barbara Ligęska) – Zrazy z ziemniakami i surówką z jabłka i marchewki. Juror Aneta Mikrut-Siewiorek: Kalina Grześkiewicz i Martyna Kulas (SP Zasów, op. Bożena Osocha) – Filet z kurczaka z pieczarkami i serem, ziemniakami i mizerią. Juror Ewa Wojtaszek: Filip Nieradka i Piotr Polański (SP nr 11, op. Beata Misiewicz) – Fit kotlet Filipa Juror Amelia Rogowska: Kaja Gryglewicz i Aleksandra Darłak (SP nr 5, op. Urszula Jaskot) – Leniwe kluski z kremem i polewą z malin.
Gościem specjalnym konkursu był Adam Pieniążek – Wójt Gminy Dębica.
Dania oceniało jury w składzie:
• Antoni Kamiński (prezydent Fundacji Educare et Servire)
• Piotr Bassara (znany restaurator, mistrz kulinarny)
• Aneta Mikrut-Siewiorek (znana restauratorka, mistrz kulinarny)
• Amelia Rogowska (uczennica SUH)
• Jadwiga Łukaszewska (nauczyciel SUH, dietetyk)
• Ewa Wojtaszek (dietetyk)
Poziom konkursu był bardzo wysoki, a potrawy które były prezentowane były smaczne i pozytywnie zaskoczyły jury. Już dziś zapraszamy do kolejnej edycji konkursu – wertujcie zeszyty z przepisami babci lub mamy.
Mam nadzieję, że teraz wygląda jeszcze lepiej!