Prezentujemy Państwu kilka zdjęć z zajęć w naszej szkole , jakie przeprowadził osobiście Pan Dyrektor Antoni Kamiński przygotowując na śniadanie dla naszych Uczniów, klasyczny „turkey club sandwich”, który wykonywał w latach 1985/86 jako pomocnik kucharza w restauracji „Essex Lodge” w stanie New Jersey, w USA.
Okazuje się że umiejętności raz wyuczone pozostają nawet po 30 latach i pamięta się dość dobrze zarówno składniki jak i czynności wówczas wykonywane …
„Nota bene, tamto doświadczenie – praca fizyczna w restauracji i innych firmach w USA – mówi A. Kamiński – jest dla mnie ciągle inspiracją do tego co robię od 20 lat, przekazując młodemu pokoleniu „wędkę” – umiejętności zawodowe, czyli sposób zarabiania na życie, zamiast dawania im „rybki” (jałmużny), którą młodzi ludzie szybko skonsumują i zapomną. Czego raz się nauczysz, nigdy nie zapomnisz !” – mówi do swoich uczniów dyr. Kamiński, a dzisiaj po prostu trener/nauczyciel praktyki zawodowej.
Pan Dyrektor jest przekonany, że działania – Projekty – które teraz realizuje Educare et Servire, a także te które obecnie wspólnie przygotowujemy przyczynią się do lepszego wykorzystania potencjału regionów oraz dadzą one szanse na prace i bogacenie się mieszkańców, bez konieczności emigracji.
Towarzysząca mu w tych zajęciach Pani Katarzyna Knych (na zdjęciu 2 od lewej) , jest absolwentką naszej szkoły policealnej (ESNTiT ) oraz uczestniczką Programu Mallorca, gdzie przez 4 sezony mogła uczyć się zawodu i zarabiać pieniądze , które zainwestowała m. in. w studia i dzisiaj jest nauczycielem, który pracuje także z młodzieżą z lekkim i umiarkowanym upośledzeniem.
Pani Katarzyna mówiła o swoim doświadczeniu do naszych Uczniów, wyrażając także swoją wdzięczność za udział w Programie Mallorca, że teraz jako osoba z takim doświadczeniem zdobytym dzięki Fundacji będzie uczyć kolejne pokolenia, przekazując im także to czego wcześniej się sama nauczyła podczas praktyki zagranicznej, zorganizowanej właśnie przez Educare et Servire.