W dniu 3 czerwca 2016 z okazji Dnia Dziecka odbyły się zajęcia warsztatowe w terenie. Uczniowie wraz z opiekunami udali się busem do miejscowości Wilcza Wola, na terenie, której znajduje się Izba rybacka zajmująca się hodowlą ryb – głównie karpia. Uczniowie w ramach lekcji biologii zostali zapoznani z środowiskiem wodnym stawów hodowlanych – jego fauną i florą oraz procesem pozyskiwania ryb, które są źródłem łatwo przyswajalnego białka i zdrowych tłuszczy. Spożycie ryb ciągle w Polsce jest zbyt niskie, stąd propagowanie ryb jako cennego elementu diety człowieka jest bardzo wskazane, zwłaszcza wśród młodzieży.
Po warsztatach uczniowie zwiedzili teren pobliskiego zalewu oraz odbyła się lekcja podstaw gastronomii, na której przedstawiono prosty tradycyjny przepis, na smaczną zupę rybną gotowaną w kociołku na wolnym ogniu.
Jako, że zupa rybna nie jest popularnym daniem, młodzież bardzo sceptycznie podchodziła do procesu jej degustacji – jednak po pierwszej łyżce każda osoba zmieniła zdanie i niektórzy uczniowie zaskoczeni oryginalnym smakiem brali po 2 dokładki.