We wtorek 8-go listopada w naszej szkole obchodziliśmy, cieszący się dużym zainteresowaniem uczniów, Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Kierując się zasadą Hipokratesa ,,Niech jedzenie będzie lekarstwem” Weronika i Patryk z klasy pierwszej zrobili interesujące plakaty, Dawid wykonał i przedstawił prezentacje multimedialną, a Dawid z drugiej klasy opracował materiały na gazetkę szkolną.
Posumowaniem działań związanych z obchodami Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania były przeprowadzone metodami aktywnymi zajęcia z wszystkimi uczniami naszej szkoły na, których każdy z nich w oparciu o przedstawioną prezentację multimedialną ,,Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej” oceniał własny sposób odżywiania. Porównanie indywidualnych jadłospisów z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie pobudzi do refleksji naszych uczniów i pozwoli na korektę ewentualnych błędów.
Pani dyrektor Małgorzata Wolicka w swoim wystąpieniu na zakończenie zajęć przedstawiła interesujące wnioski i spostrzeżenia dotyczące realizacji zasad racjonalnego żywienia na zajęciach praktycznych w naszej szkole.
Pierwszym widocznym rezultatem przeprowadzonych zajęć było chętne częstowanie się jabłkami uczniów w myśl zasady, że owoce i warzywa są u podstaw ,,Piramidy żywienia i aktywności fizycznej”.