Pod opieką Pani mgr Jadwigi Łukaszewskiej 6 uczniów naszej szkoły z klasy II i III SUH uczestniczyło w wykładach i ćwiczeniach poświęconych roli cukru oraz badaniu jakości mleka (zajęcia w formie ćwiczeń ) w Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie.
W profesjonalnie wyposażonym laboratorium uczniowie pod fachowym okiem pani dr A. Pietras wykonywali badanie stopnia kwasowości mleka i porównywali otrzymane wyniki z obowiązującymi normami. Ćwiczenia były doskonałą okazją poznania nowoczesnego sprzętu laboratoryjnego oraz metod badania jakości produktów spożywczych.
Drugim etapem pobytu w profesjonalnie wyposażonych pracowniach PWSZ w Krośnie był udział w wykładzie i ćwiczeniach pana dr A. Polaszczyka poświęconych ocenie organoleptycznej cukru, jego występowaniu w produktach spożywczych oraz asortymencie na rynku. Z dużym zaangażowaniem nasi uczniowie wykonywali badania, które pozwoliły im na sprawdzenie wrażliwości ich narządów zmysłów na smak słodki, określenie w jakich ilościach cukier występuje w popularnych wśród młodzieży produktach i zapoznanie z asortymentem cukru dostępnym w sklepach.
Zorganizowane wykłady i ćwiczenia są ważnym elementem edukacji pozwalającym zainteresować uczniów nowymi osiągnięciami nauki o żywieniu i praktyczną ich realizacją.
J. Łukaszewska