Poznajemy osiągnięcia nauki o żywieniu człowieka w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie.

Pod opieką Pani mgr Jadwigi Łukaszewskiej 6  uczniów naszej szkoły z  klasy II i III  SUH uczestniczyło  w wykładach   i ćwiczeniach poświęconych  roli cukru  oraz badaniu  jakości mleka (zajęcia w formie ćwiczeń ) w Państwowej Wyższej Szkoły  Zawodowej w Krośnie.

W profesjonalnie wyposażonym laboratorium uczniowie pod fachowym okiem pani dr A. Pietras wykonywali badanie stopnia kwasowości mleka i  porównywali otrzymane wyniki z obowiązującymi normami. Ćwiczenia były doskonałą okazją poznania nowoczesnego sprzętu  laboratoryjnego oraz metod badania jakości produktów spożywczych.

Drugim etapem pobytu w profesjonalnie wyposażonych pracowniach PWSZ  w Krośnie  był udział w wykładzie i ćwiczeniach pana dr A. Polaszczyka poświęconych ocenie organoleptycznej cukru, jego występowaniu w produktach spożywczych oraz  asortymencie na rynku.   Z dużym zaangażowaniem nasi uczniowie  wykonywali badania, które pozwoliły im  na sprawdzenie wrażliwości  ich narządów zmysłów na smak słodki, określenie w jakich ilościach cukier  występuje w popularnych wśród młodzieży produktach  i zapoznanie z asortymentem cukru dostępnym w sklepach.

      Zorganizowane wykłady i ćwiczenia są ważnym elementem edukacji pozwalającym zainteresować uczniów nowymi  osiągnięciami nauki o żywieniu i praktyczną ich realizacją.

J. Łukaszewska

Resized_20180302_112742Resized_20180302_104436002Resized_20180302_104454001Resized_20180302_102344001Resized_20180302_100842002_2Resized_20180302_104509001

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz