o Szkole

 

suhsgiiz_logosuh_4

Zasadnicza szkoła zawodowa, to nowa oferta edukacyjna Fundacji Educare et Servire dla młodzieży, która chce rozwijać swoje umiejętności i talenty w wybranych przez siebie zawodach (specjalnościach).

Główne zawody, które proponujemy :

KUCHARZ i PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ to kierunki, w których w szczególny sposób chcemy wykorzystać prawie 20-letnie doświadczenie Fundacji i Europejskiej Szkoły Nowych Technologii i Turystyki, aby w najlepszy sposób przygotować nowe kadry dla obsługi turystów w hotelach, pensjonatach, gospodarstwach agroturystycznych i innych obiektach szybko rozwijającej się branży turystycznej, zwłaszcza na zaplanowanym przez Fundacje Educare et Servire Szlaku Słowiańskim Doliny Wisłoki.

suh_1

KUCHARZ – to jeden z najbardziej atrakcyjnych i dobrze płatnych zawodów – sztuka gotowania to sposób odkrywania jak „przez żołądek trafić do serca” – jak mówi mądre przysłowie,  ale także sposób na dobrą pracę i spełnienie marzeń.

suh_2

PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ – to oferta specjalna,   przeznaczona dla uczniów z lekkim upośledzeniem umysłowym – to również  atrakcyjny zawód .
Doświadczone grono  oligofrenopedagogów opracowało specjalny program kształcenia w zawodzie  Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Absolwent tego kierunku będzie umiał :

  • przygotowywać pokoje do przyjęcia gości
  • sprawdzać stan wyposażenia pokojów noclegowych, dbać o mienie gości
  • posługiwać się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem do utrzymywania czystości w hotelu
  • rozróżniać surowce gastronomiczne i znać warunki ich przechowywania
  • posługiwać się podstawowym sprzętem kuchennym
  • wykonywać prace w kuchni, na zapleczu i pralni hotelowej
  • pielęgnować rośliny ozdobne i hotelowe tereny zieleni

suh_3

Śniadania przyrządzane przez Uczniów dla nich samych – innowacja wprowadzona przez dyrektora Szkoły – to ulubione zajęcia praktyczne i przysposabiające do pracy Uczniów. Sami układają menu wg. własnych preferencji smakowych, sami przygotowują potrawy, sami nakrywają do stołu, a także sami po nim sprzątają oraz wykonują czynności porządkowe, takie jak: pranie i prasowanie obrusów, fartuchów i bluz kucharskich.

Uczniowie naszej Szkoły są dumni z potraw, które gotują podczas zajęć z podstaw gastronomii, chętnie częstując nimi grono pedagogiczne. Wielokrotne powtarzanie prostych czynności, które sprawnie „wychodzą” po odpowiednim treningu, wzmacnia w Uczniach  chęci do pracy oraz pewność siebie.

W ten sposób Uczniowie naszej Szkoły sami przekonują się, że tylko systematyczna praca i ciągły proces doskonalenia może przynieść zadowolenie i sukces w myśl zasady:

„PRAKTYKA CZYNI MISTRZA”

Co nas wyróżnia ?

  • mało liczne klasy, dostosowanie wymagań edukacyjnych do możliwości intelektualnych uczniów
  • wysokie kwalifikacje kadry pedagogicznej
  • nowoczesna kuchnia – pracownia gastronomiczna z pełnym wyposażeniem
  • pracownia gospodarstwa domowego z profesjonalnym sprzętem AGD
  • aktywna współpraca z rodzicami
  • opieka pedagoga szkolnego, psychologa i logopedy
  • ciepła serdeczna atmosfera
  • zapewnione 2-gie  śniadanie dopasowane do potrzeb smakowych
    i kalorycznych każdego ucznia przygotowane własnoręcznie przez uczniów
  • wycieczki edukacyjne
  • praktyki zawodowe w warunkach autentycznej Firmy „pod okiem”  fachowców  posiadających uprawnienia oligofrenopedagogów

 

Dodaj komentarz