Zasadnicza szkoła zawodowa, to nowa oferta edukacyjna Fundacji Educare et Servire dla młodzieży, która chce rozwijać swoje umiejętności i talenty w wybranych przez siebie zawodach (specjalnościach).
Główne zawody, które proponujemy :
KUCHARZ i PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ to kierunki, w których w szczególny sposób chcemy wykorzystać prawie 20-letnie doświadczenie Fundacji i Europejskiej Szkoły Nowych Technologii i Turystyki, aby w najlepszy sposób przygotować nowe kadry dla obsługi turystów w hotelach, pensjonatach, gospodarstwach agroturystycznych i innych obiektach szybko rozwijającej się branży turystycznej, zwłaszcza na zaplanowanym przez Fundacje Educare et Servire Szlaku Słowiańskim Doliny Wisłoki.
KUCHARZ – to jeden z najbardziej atrakcyjnych i dobrze płatnych zawodów – sztuka gotowania to sposób odkrywania jak „przez żołądek trafić do serca” – jak mówi mądre przysłowie, ale także sposób na dobrą pracę i spełnienie marzeń.
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ – to oferta specjalna, przeznaczona dla uczniów z lekkim upośledzeniem umysłowym – to również atrakcyjny zawód .
Doświadczone grono oligofrenopedagogów opracowało specjalny program kształcenia w zawodzie Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Absolwent tego kierunku będzie umiał :
- przygotowywać pokoje do przyjęcia gości
- sprawdzać stan wyposażenia pokojów noclegowych, dbać o mienie gości
- posługiwać się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem do utrzymywania czystości w hotelu
- rozróżniać surowce gastronomiczne i znać warunki ich przechowywania
- posługiwać się podstawowym sprzętem kuchennym
- wykonywać prace w kuchni, na zapleczu i pralni hotelowej
- pielęgnować rośliny ozdobne i hotelowe tereny zieleni
Śniadania przyrządzane przez Uczniów dla nich samych – innowacja wprowadzona przez dyrektora Szkoły – to ulubione zajęcia praktyczne i przysposabiające do pracy Uczniów. Sami układają menu wg. własnych preferencji smakowych, sami przygotowują potrawy, sami nakrywają do stołu, a także sami po nim sprzątają oraz wykonują czynności porządkowe, takie jak: pranie i prasowanie obrusów, fartuchów i bluz kucharskich.
Uczniowie naszej Szkoły są dumni z potraw, które gotują podczas zajęć z podstaw gastronomii, chętnie częstując nimi grono pedagogiczne. Wielokrotne powtarzanie prostych czynności, które sprawnie „wychodzą” po odpowiednim treningu, wzmacnia w Uczniach chęci do pracy oraz pewność siebie.
W ten sposób Uczniowie naszej Szkoły sami przekonują się, że tylko systematyczna praca i ciągły proces doskonalenia może przynieść zadowolenie i sukces w myśl zasady:
„PRAKTYKA CZYNI MISTRZA”
Co nas wyróżnia ?
- mało liczne klasy, dostosowanie wymagań edukacyjnych do możliwości intelektualnych uczniów
- wysokie kwalifikacje kadry pedagogicznej
- nowoczesna kuchnia – pracownia gastronomiczna z pełnym wyposażeniem
- pracownia gospodarstwa domowego z profesjonalnym sprzętem AGD
- aktywna współpraca z rodzicami
- opieka pedagoga szkolnego, psychologa i logopedy
- ciepła serdeczna atmosfera
- zapewnione 2-gie śniadanie dopasowane do potrzeb smakowych
i kalorycznych każdego ucznia przygotowane własnoręcznie przez uczniów - wycieczki edukacyjne
- praktyki zawodowe w warunkach autentycznej Firmy „pod okiem” fachowców posiadających uprawnienia oligofrenopedagogów